Tientallen verdachten hypotheekfraude voor rechter

De rechtbank Assen behandelt vanaf maandag een grote hypotheekfraudezaak. Er staan in totaal 35 verdachten terecht voor het verkrijgen van hypotheken met valse gegevens. Met deze hypotheken werden huizen gekocht die dienden als hennepkwekerij. Dit meldt justitie in Zwolle vandaag. 

De politie kwam de fraude op het spoor toen bij een woningbrand in het Drentse Nieuw-Weerdinge in 2007 een hennepkwekerij werd aangetroffen. De hypotheekverstrekker ontdekte vervolgens dat de hypotheek was verstrekt op basis van valse werkgeversverklaringen en valse loonstrookjes. Uit nader onderzoek bleek dat bij meerdere hypotheekverstrekkers te zijn gebeurd.

Uiteindelijk kon de politie 35 verdachten in de zaak aanhouden, waarvan negen gelden als hoofdverdachte. Zij staan terecht voor valsheid in geschrifte, hennepkweek, deelname aan een criminele organisatie en witwassen. Alle verdachten, voornamelijk Vietnamezen, zijn inmiddels op vrije voeten.

De behandeling van de zaak gaat volgens justitie bijna twee maanden duren. De negen hoofdverdachten staan in oktober terecht, de overige verdachten in november. De uitspraak van de rechter staat gepland voor begin volgend jaar.