'Harder optreden nodig op Koninginnedag Amsterdam'

Mensen die zich op Koninginnedag in Amsterdam misdragen moeten nog harder worden aangepakt. Dat blijkt uit een uitgelekte evaluatie van afgelopen Koninginnedag, schrijft Het Parool vrijdag. Koninginnedag verliep dit jaar volgens het instituut voor veiligheids- en crisismanagement COT positief, maar de handhaving was onvoldoende.

Met name op de aangekondigde maatregel dat bezoekers maar één alcoholische consumptie per keer mochten kopen, werd onvoldoende toegezien. Dat zou de geloofwaardigheid van politie en gemeente kunnen aantasten. Het beleid moet volgens de onderzoekers volgend jaar strenger worden gehandhaafd, vooral op stations, bij de ingang van evenementen en op populaire locaties als de Prinsengracht.

Het rapport is ook kritisch over het feest van SlamFM op het Java-eiland. De politie besloot daar het terrein af te sluiten omdat het vol was. Dat had problemen op kunnen leveren. Dat geldt ook voor de Jordaan en de Prinsengracht, waar hulpdiensten in noodgevallen niet snel hadden kunnen optreden.

Uit de evaluatie blijkt verder dat het verbieden van het 538-feest op het Museumplein verstandig was. Grootschalige evenementen zouden alleen nog ver buiten de binnenstad toegestaan moeten worden.

De evaluatie van het COT wordt volgende week dinsdag besproken door het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam. Daarna wordt ze openbaar. De gemeente wil nu nog niets kwijt over de inhoud, meldt een woordvoerder.