Limburgse burgemeesters willen uitstel wietpas

Acht Limburgse burgemeesters willen uitstel van de landelijke invoering van de wietpas. Dat laten ze weten in een brief aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten, meldt L1. De regels gelden al in het zuiden van Nederland en moeten op 1 januari landelijk ingevoerd worden.

De burgemeester stellen dat de drugscriminaliteit is toegenomen sinds de invoering van de omstreden 'clubpas'. Mensen worden afgeschrikt door de registratieplicht. Een legitimatieplicht zou afdoende moeten zijn. De minister moet volgens de burgemeesters het onderzoek naar de gevolgen van de nieuwe regels eerst afronden.

De brief van de burgemeesters sluit aan bij kritiek uit Maastricht op de wietpas. Burgmeester Onno Hoes (VVD) sprak zich begin deze maand al uit voor het verplichte lidmaatschap van een coffeeshop.

Steeds meer steden boven de rivieren laten eveneens weten geen voorstander te zijn van de invoering van de wietpas. Onder meer Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Haarlem zien niets in de maatregel. Ook volgens Den Haag heeft de pas geen toegevoegde waarde.

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) liet eerder al weten dat hij later dit jaar wil bekijken of er aanpassingen nodig zijn in de pas. De nieuw geïnstalleerde Tweede Kamer vroeg al een spoeddebat over de nieuwe regels aan.


Limburgse burgemeesters willen uitstel wietpas (Foto: Novum)