Meer studenten natuur- en scheikunde

Het aantal studenten dat begint aan een studie natuur- of scheikunde neemt toe. De traditionele scheikundeopleidingen blijven wat achter, maar bij opleidingen waar het vak een belangrijk onderdeel is, is eveneens een behoorlijke groei te zien. Dat meldt woensdag de Commissie Breimer, die onderzoek doet naar natuur- en scheikundestudies.

De overheid stopt sinds vorig jaar elk jaar twintig miljoen euro in het stimuleren van de vakgebieden. Sindsdien is er behalve de stijgende lijn in het aantal studenten ook een groei in de kwaliteit van onderwijs en onderzoek te zien. De faculteiten besteden de extra middelen effectief, aldus de onderzoekers.

Universiteiten hebben onder meer nieuwe hoogleraren, docenten en technici geworven. Opvallend genoeg is het aandeel vrouwen daarin relatief hoog. Van de 62 ingevulde posities zijn er 22 door vrouwen bezet.

Volgens staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) moet het bedrijfsleven er uiteindelijk voor zorgen dat de extra studenten ook in de sector aan de slag gaan en blijven.