Amsterdam bezuinigt komend jaar 71,5 miljoen

De gemeente Amsterdam moet komend jaar 71,5 miljoen euro bezuinigen om de begroting sluitend te maken. Dat blijkt uit de begroting voor 2013 die het college van burgemeester en wethouders woensdag presenteerde aan de gemeenteraad.

Eerder maakte de gemeente al maatregelen bekend waarmee 34,5 miljoen moet worden bezuinigd. Voor het resterende deel wordt nu gekort op beleid en onderhoudsbudgetten en moet er efficiënter gewerkt worden. Verder hoopt de gemeente extra geld binnen te halen door een tijdelijke verhoging van de toeristenbelasting en het verhogen van de binnenhavengelden.

Een grote hervorming in de organisatie moet volgend jaar nog eens dertig miljoen opleveren. Dat bedrag moet in de komende jaren oplopen tot 120 miljoen euro.

In totaal geeft de gemeente komend jaar vijf miljard euro uit. De grootste uitgavenposten liggen op het terrein van werk en inkomen, waar een miljard voor wordt uitgetrokken, en verkeer en infrastructuur, waar 687 miljoen naartoe gaat. Ook wordt geld uitgetrokken voor het tegengaan van jeugdcriminaliteit en overlast en het terugdringen van misstanden in de prostitutie.