Van Miltenburg wil Kamer elektronisch laten stemmen

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg wil, als zij Kamervoorzitter wordt, elektronische stemkastjes invoeren. Dat schrijft zij in haar sollicitatiebrief voor het Kamervoorzitterschap. Ook pleit zij, net als haar medekandidaten Khadija Arib (PvdA) en Gerard Schouw (D66) voor het via sociale media betrekken van burgers bij de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer kiest dinsdag om 15.30 uur de opvolger van de vorige week vertrokken Gerdi Verbeet (PvdA). De 150 Kamerleden kunnen tot 12.00 uur hun interesse kenbaar maken. Van Miltenburg, Arib en Schouw hebben al een brief ingeleverd.

Van Miltenburg, Kamerlid sinds 2003, presenteert de meeste nieuwe plannen. Naast elektronische stemkastjes, die vooral de hoofdelijke stemmingen moeten bespoedigen, wil zij ook dat het parlement op termijn volledig papierloos gaat werken. "Wat mij betreft leest u uw Kamerstukken voortaan op een tablet, en print u ze alleen uit als het echt nodig is. Daarmee kunnen we het milieu en de begroting sparen."

Het VVD-Kamerlid wil ook experimenteren met een 'twitterdebat' bij een onderwerp dat zich daarvoor leent, zoals internetwetgeving. Arib wil 'onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om via onder andere internet en sociale media burgers meer te betrekken bij de agenda van de Kamer' en Schouw wil 'uitbreiding van de voorzieningen voor digitale bezoekers' van de Kamer.