Kunstliefhebbers massaal naar heropend Stedelijk

Belangstellenden zijn zondag in groten getale afgekomen op het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het museum voor hedendaagse kunst opende zijn deuren zondag voor het publiek na acht jaar verbouwingen en nieuwbouw. "Het is heel druk en een groot succes", laat een woordvoerder weten.

Om 09.30 uur had zich een rij van 150 meter gevormd voor de nieuwe toegang onder de 'badkuip' aan de kant van het Museumplein. Onder hen een kunstliefhebber die vanaf 05.00 uur met een slaapzak voor de deur had gepost. Het fors uitgebreide museum laat weten de grote toeloop goed aan te kunnen.

Veel kunstliefhebbers lieten museummedewerkers spontaan weten hoezeer ze het museum hebben gemist. "Dit is een dag waar we jaren naar uitgekeken hebben. Mensen zijn zichtbaar blij dat ze het Stedelijk - hún Stedelijk - weer in kunnen", zegt zakelijk directeur Patrick van Mil.

"De reacties op de zalen, als mensen weer oog in oog staan met hun favoriete kunstwerken, zijn ronduit ontroerend", vertelt Van Mil. "Je ziet ook meteen hoe goed het gebouw werkt: de entree is het levendige plein geworden dat de architecten voor ogen hadden."

Koningin Beatrix verichtte zaterdagavond de officiële opening van het museum, dat eigenlijk in 2008 open had moeten gaan.