McQuaid pleit voor cultuuromslag in wielrennen

UCI-voorzitter Pat McQuaid pleit voor een cultuuromslag in het wielrennen. De Ier weet dat dit de enige optie voor de sport is om af te rekenen met het dopingverleden.

"We erkennen dat de wielersport een groot dopingprobleem heeft gehad en dat we nog niet zijn waar we willen zijn. Anders hadden we het er nu niet de hele tijd over." Dat het in Valkenburg over doping gaat heeft te maken met de zaak rond Lance Armstrong. De Amerikaan heeft zijn strijd tegen de doping gestaakt, waarna het USADA hem levenslang schorste en hem al zijn Tourzeges afnam.

"We kunnen alleen maar aannemen dat ze deugdelijk bewijs hebben om zo'n straf uit te spreken." Het UCI zelf heeft nog geen documentatie gezien. De internationale wielerunie wacht nog op het rapport van het USADA voordat het zelf een conclusie zal gaan vellen. Dat het UCI in het verleden zelf een positieve dopingtest van Armstrong heeft verzwegen klopt niet volgens McQuaid. "Pertinente onzin."

Armstrong doneerde in het verleden 100.000 euro in de strijd tegen doping. McQuaid legt uit dat dit bedrag niets aan de uitkomsten van het onderzoek heeft veranderd en zal veranderen. "Iedereen kan in de boeken zien wat er met dat geld is gebeurd, het had alleen beter naar buiten moeten worden gecommuniceerd."