Doden bij protest tegen film in Pakistan

Betogingen in Pakistan tegen de film Innocence of Muslims zijn vrijdag uitgelopen op geweld. Duizenden betogers gingen de straat op en staken gebouwen in brand. Zeventien mensen verloren het leven en tientallen mensen raakten gewond.

Het dodelijkste geweld had plaats in de havenstad Karachi. Daar kwamen twaalf mensen om het leven en raakten 82 gewond, aldus twee ziekenhuizen in de stad. Gewapende betogers, die zich hadden gemengd onder de ongeveer vijftienduizend demonstranten, openden het vuur op de politie. De woedende mensenmenigte stak twee bioscopen en een bankgebouw in brand.

In de noordwestelijke stad Peshawar kwamen vijf mensen om en liepen zestig mensen verwondingen op, aldus de politie. Een van de slachtoffers was een chauffeur. Hij zat achter het stuur van een auto waarin een reporter van de Pakistaanse televisie verslag deed van de demonstratie. Toen de politie het vuur opende om betogers die een bioscoop in brand staken uiteen te drijven, werd de chauffeur door een van de politiekogels dodelijk getroffen. Uiteindelijk gingen drie bioscopen en het gebouw van de plaatselijke kamer van koophandel in vlammen op. Ook liepen winkels en voertuigen schade op. De politie gebruikte traangas en wapenstok om de betogers uiteen te slaan. Later vrijdag kwamen in Peshawar tienduizend betogers bijeen. Zij riepen op tot de executie van de maker van de film.

Ook in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad en in de stad Lahore gingen agenten en rellende betogers met elkaar op de vuist. De betogers gooiden met stenen en de politie zette traangas. Agenten schoten in de lucht om te voorkomen dat betogers op zouden trekken naar de Amerikaanse diplomatieke missies in de beide steden. In totaal raakten in Islamabad 45 mensen gewond, onder wie zeventien agenten.

De Pakistaanse regering legde vrijdag het mobieletelefoonverkeer in vijftien grote steden plat. De autoriteiten wilden daarmee voorkomen dat explosieven met mobiele telefoons tot ontploffing konden worden gebracht. Mogelijk is ook tot de maatregel overgegaan om het moeilijker te maken betogers te mobiliseren.

Het Pakistaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft de Amerikaanse zaakgelastigde Richard Hoagland op het matje geroepen over de film. De Pakistaanse premier Raja Pervaiz Ashraf heeft de internationale gemeenschap opgeroepen wetten aan te nemen die moeten voorkomen dat de profeet beledigd wordt. "Als het ontkennen van de Holocaust een misdaad is, is het dan niet eerlijk en gerechtvaardigd dat een moslim eist dat het beschimpen en vernederen van de heiligste persoon binnen de islam ook een misdaad is?", zei hij in een toespraak.


Doden bij protest tegen film in Pakistan (Foto: Novum)