Irak weert vliegtuig op weg naar Syrië

De Iraakse autoriteiten hebben donderdag een Noord-Koreaans toestel de toegang tot het Iraakse luchtruim ontzegd. Het vermoeden bestond dat het toestel aan boord een lading wapens voor het Syrische regime had. Dat heeft een woordvoerder van de Iraakse regering vrijdag gezegd.

De Verenigde Staten uitten donderdag hun zorgen over de lakse houding van Irak dat het luchtruim ter beschikking schijnt te stellen voor Iraanse wapenleveranties aan Syrië. Iran is, net als Noord-Korea, een bondgenoot van de Syrische president Bashar Assad. Bagdad ontkent en zegt alleen toestellen met humanitaire hulp voor Syrië toe te laten. Het besluit van Irak het Noord-Koreaanse toestel te weren uit het luchtruim is mogelijk een signaal dat Bagdad de zorgen van de VS probeert te weg te nemen.

De VS prezen het besluit van de Iraakse autoriteiten, maar riepen de regering tevens op aanvullende maatregelen te nemen 'om te voorkomen dat andere landen, waaronder Iran, misbruik maken van het luchtruim voor wapenleveranties aan Syrië'.

De Iraakse premier Nouri al-Maliki zei dat Bagdad neutraal wil blijven en geen partij wil kiezen in het Syrische conflict. Irak verwerpt 'alle bewapeningsactiviteiten via Iraaks grondgebied of het Iraakse luchtruim', aldus Al-Maliki.

Submitter:  Bron: Novum/AP