Dief wil vervolging agenten filefuik afdwingen

De benzinedief voor wie de politie in oktober een fatale filefuik op de A2 creëerde start een procedure waarmee hij wil afdwingen dat de agenten die de fuik opzetten, alsnog worden vervolgd. Dat zegt de advocaat van de benzinedief vrijdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Het incident vond vorig jaar plaats. De verdachte ging er vandoor zonder te betalen nadat hij getankt had. Agenten volgden de dief, die tijdens de achtervolging onder meer politieauto's sneed. Toen de filefuik was gecreëerd, reed de dief op de auto's in, waardoor een 35-jarige Maastrichtenaar om het leven kwam.

Eind augustus werd bekend dat het Openbaar Ministerie op basis van onderzoek van de Rijksrecherche heeft besloten de politie niet strafrechtelijk te vervolgen voor het opzetten van de filefuik. De politieambtenaar die vanuit de meldkamer opdracht gaf tot het creëren van de file om een 49-jarige benzinedief te stoppen, kon niet terugvallen op landelijke of regionale regelgeving of beleid op dit punt, omdat dit niet bestaat. Daarom is strafrechtelijke vervolging volgens de officier van justitie niet op zijn plaats.

Ook de agenten die de file daadwerkelijk veroorzaakten en meededen aan de achtervolging worden niet vervolgd. Zij voerden slechts een opdracht uit, zo oordeelde justitie.

De advocaat van de benzinedief vindt dat de overheid de grootste rol heeft gehad in het fatale incident. En dan kan het volgens raadsman Gerald Roethof niet zo zijn dan het OM besluit alleen zijn cliënt te vervolgen.

De benzinedief zegt vanuit zijn cel dat de agenten in zijn ogen buiten het boekje hebben gehandeld. "Ik ben geen moordenaar, en ik wens ook niet als moordenaar weggestopt te worden. Als de agenten dat nooit gedaan hadden, dan was er niemand overleden."

Roethof stelt dat de betreffende agenten veel te ver zijn gegaan. "Zij hebben een situatie gecreëerd, waarbij ze mijn cliënt opgejaagd hebben, in paniek gebracht hebben, een file gecreëerd hebben. Op een totaal verkeerde manier zijn ze mijn cliënt hard blijven volgen, tot kort voor de file. Als dan zo iemand op die file klapt, na wat er gebeurd is, dan is het uiteindelijk de overheid geweest die de situatie gecreëerd heeft."