GVB-directeur krijgt 2,7 ton voor ontslag

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB moet de ontslagen directeur Pieter Schotte 268 duizend euro aan vergoeding betalen. De kantonrechter in Amsterdam bepaalde vrijdag dat Schotte in juni onterecht de laan uit is gestuurd.

Schotte kan volgens de rechtbank moeilijk in een andere functie aanblijven bij het bedrijf, iets wat de raad van commissarissen hem wel heeft aangeboden. De kantonrechter heeft de arbeidsovereenkomst daarom vrijdag ontbonden.

De oud-directeur werd in maart door De Telegraaf beschuldigd van miljoenenfraude rond de invoering van de OV-chipkaart. Volgens het artikel hadden enkele GVB'ers zich verrijkt ten koste van het bedrijf. De bedrijfstop, onder wie Schotte, wist daar volgens de krant van, maar deed niets.

Daarop stelde het GVB een extern onderzoek in, waaruit bleek dat geen sprake is geweest van fraude. Wel bleek Schotte structureel interne regels voor een openbare aanbesteding had overtreden, waarna het vervoersbedrijf hem de bons gaf.

De rechter maakte gehakt van de aantijgingen van De Telegraaf. Ook stelde de rechtbank vast dat het GVB geen enkel verwijt tegen Schotte hard kan maken. De voormalige directeur had juist altijd goed gefunctioneerd.

Omdat het GVB verantwoordelijk is voor de ontstane situatie en te weinig heeft gedaan om de negatieve beeldvorming rond Schotte bij te stellen, kende de rechter hem een 'aanzienlijke' vergoeding toe die overeenkomt met het salaris dat hij bij het GVB in zo'n twee jaar verdiend zou hebben.