'Elektronisch toezicht te weinig toegepast'

Justitie maakt te weinig gebruik van enkelbanden voor elektronisch toezicht op delinquenten. De kosten om gevangenen te huisvesten zijn daardoor onnodig hoog. Dat stelt Reclassering Nederland vrijdag in de Volkskrant.

Rechters en officieren van justitie zijn te weinig vertrouwd met de enkelbanden en laten ze daarom links liggen. "Sommige denken dat de enkelband nauwelijks een straf is, maar na een proef onder rechters en officieren die de band hebben gedragen, werd erkend dat de beperking en de psychische druk heel groot zijn", laat directeur Sjef van Gennip weten.

Volgens Reclassering Nederland kunnen kosten worden bespaard als gedetineerden met een enkelband gewoon door kunnen gaan met werken of studeren. Een dag detentie kost 217 euro, terwijl een elektronische enkelband met toezicht vijftig tot zeventig euro per dag bedraagt. Bovendien is er een verlaagde kans dat veroordeelden opnieuw de fout in gaan.

In Nederland lopen dagelijks zo'n 220 mensen met een enkelband rond. Vorig jaar waren dat er in totaal 785, terwijl ruim vijftienduizend verdachten en veroordeelden in een gevangenis zitten.

Een digitaal loket moet het gebruik van elektronische enkelbanden verdubbelen. Rechters en officieren van justitie kunnen daarmee makkelijker een enkelband bestellen.


'Elektronisch toezicht te weinig toegepast' (Foto: Novum)