'Groene energie kost staat miljarden euro's'

Het duurzamer maken van de energievoorziening kost de Nederlandse staat miljarden euro's. Dat staat in een advies van de Algemene Energieraad dat donderdag wordt gepresenteerd, waarover Het Financieele Dagblad al beschikt.

De overheid loopt inkomsten zoals accijns mis als wordt overgestapt van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. Ook zullen hierdoor de aardgasbaten teruglopen, berekende de raad.

Nu bedragen de inkomsten uit fossiele brandstoffen ongeveer 35 miljard euro per jaar. "Onze voorzichtige schatting is dat dit over vijf jaar vijf miljard euro minder zal zijn", zegt AER-bestuurslid Kees Wiechers in de krant.

De VVD en de PvdA moeten bij de coalitieonderhandelingen rekening gaan houden met deze verlaagde inkomsten. "Probleem is dat de teruglopende inkomsten erin sluipen", zegt Arjen Lejour van het Centraal Planbureau. Hij wijst hierbij naast accijns ook naar gemiste energiebelastingen bij zonne-energie en dalende aanschafbelastingen bij steeds zuinigere auto's. "Het gaat bij elkaar om substantiële bedragen."

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken zegt dat de ontwikkeling in de gaten wordt gehouden. "Daarbij valt op dat de groei van de opbrengsten van milieubelastingen de groei van de economie al niet meer bijhouden", aldus de woordvoerder. "Dat betekent dat op termijn verhoging van de milieubelastingen of andere belastingen noodzakelijk is om de totale opbrengsten op peil te houden."


'Groene energie kost staat miljarden euro's' (Foto: Novum)