'Miljardenbesparing op overdreven veiligheid'

De overheid kan miljarden euro's besparen door veiligheidsmaatregelen die nauwelijks iets opleveren te schrappen. Dat zegt hoogleraar besturen van veiligheid Ira Helsloot donderdag in de Volkskrant. Vrijdag houdt hij zijn inaugurele rede aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Als voorbeeld noemt hij plannen om bewoners rond hoogspanningsmasten uit te kopen en kabels ondergronds te leggen uit angst voor straling. Die straling zou jaarlijks maximaal tot een extra leukemiegeval bij kinderen leiden. Hij wijst erop dat de plannen 1,7 miljard euro kosten. Volgens hem worden meer kinderlevens gered als met dat geld fruit op scholen wordt uitgedeeld. Dat er toch toe is besloten, komt volgens hem doordat politici nauwelijks een kosten-batenafweging maken. Ze zouden vooral reageren op emotionele prikkels uit de media of van actiegroepen.

Het helpt volgens Helsloot als de adviserende veiligheidsinstanties zelf de financiële pijn voelen van veiligheidsmaatregelen. Zo zou de inmiddels opgeheven commissie Tunnelveiligheid nooit tegen de aanleg van meer 'peperdure' nooduitgangen in tunnels zijn geweest, omdat het de commissie niets kost en wel extra veiligheid oplevert.

Aan een mensenleven moet volgens hem een prijskaartje komen te hangen. "Je moet de lat ergens leggen, want de middelen zijn nu eenmaal beperkt." Daarom is de discussie over de dure medicatie voor de ziektes van Pompe en van Fabry volgens hem noodzakelijk. Met de euro's die het kost om het leven van een patiënt met zo'n ziekte een jaar te verlengen zijn volgens hem elders veel meer levensjaren te redden.