Britse mannen willen borstverkleining

Icoon Medisch nieuwsIn Engeland worden plastisch chirurgen de laatste tijd meer en meer geconfronteerd met een nieuw verschijnsel: mannen die ongelukkig zijn over de grote omvang van hun borsten. Het aantal mannen dat in gespecialiseerde klinieken een borstverkleining onderging blijkt in een jaar tijd zelfs verdubbeld.

De oorzaak van te grote borsten ligt niet in vetophoping door te veel eten. De groeiende aanwezigheid van vrouwelijke hormonen in drinkwater en voedsel lijkt de belangrijkste schuldige voor gynecomastia, zoals het verschijnsel medisch heet. Restanten van de anti-conceptiepil komen via het kraanwater de mond binnen, en hormonen die in de veeteelt worden gebruikt bereiken het lichaam via de sappige steak op het etensbord. "Steeds meer mannen ontwikkelen in hun borst klieren die vrouwelijk van aard zijn. Oestrogenen in water en in fast food kunnen daarbij een belangrijke rol spelen", stelt chirurg Alan Kingdom.

De aanwezigheid van vrouwelijke hormonen in het milieu werd al eerder als oorzaak aangewezen voor de dalende vruchtbaarheid van de westerse man.

Gynecomastia: borstvorming bij mannen