Geen behoefte Europees federaal bestuur

Nederland heeft geen behoefte aan debatten binnen de Europese Unie over een federaal bestuur. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) woensdag laten weten in reactie op het voorstel dat maandag is gepresenteerd naar aanleiding van een zogeheten Group of Europe-discussie. Rosenthal sprak hierin met tien Europese collega's.

De elf ministers spraken vijf keer met elkaar over allerlei aspecten van Europa. In het voorstel dat hieruit voortkwam staat onder meer dat er een Europees leger en gezamenlijke grenscontroles moeten komen.

Rosenthal laat weten dat dit geen conclusie is die door alle elf de lidstaten wordt gedragen, maar slechts de uitkomst van een 'gedachtewisseling'. "Het spreekt vanzelf dat er uiteenlopende opvattingen waren onder de deelnemers over de besproken onderwerpen", laat hij de Tweede Kamer weten.

Rosenthal vindt dat er 'nu geen tijd is voor een denkproces over federaal bestuur'. De nadruk moet volgens hem op dit moment liggen bij een deugdelijke economisch en budgettair beleid, en een sterke interne markt.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei maandag dat de politieke integratie van de eurozone moet worden geïntensiveerd. Ze pleitte ervoor voor het einde van het jaar verdere stappen te zetten. Nederland lijkt dit dus niet te steunen.


Geen behoefte Europees federaal bestuur (Foto: Novum)