Maastricht officieel in race culturele hoofdstad

De gemeenteraad van Maastricht heeft ingestemd met het plan om samen met de Euregio Maas-Rijn mee te dingen naar de titel van culturele hoofdstad van Europa in 2018. Een meerderheid heeft dinsdagavond met het zogenaamde bidboek ingestemd. Maastricht neemt het met het voorstel op tegen vier andere Nederlandse kandidaten.

De andere kandidaten die in de race zijn voor de titel zijn Utrecht, Den Haag, Leeuwarden en vijf samenwerkende Brabantse steden. Naast Nederland wordt in 2018 ook een stad in Malta aangewezen als culturele hoofdstad.

De verwachting is dat het predicaat in Maastricht zorgt voor acht miljoen bezoekers, die in een jaar tijd vierhonderd miljoen besteden. De totale kosten worden geraamd op tachtig miljoen euro. De kosten worden behalve door de stad gedragen door onder meer de provincie, andere deelnemende steden in de omgeving en het rijk.

Om in aanmerking te komen voor de titel culturele hoofdstad kunnen de steden niet alleen terugvallen op erfgoed en cultuur, maar moeten ze vooral met concrete plannen komen voor het jaar dat ze culturele hoofdstad zijn.

Dit jaar zijn Guimaraes in Portugal en Maribor in Slovenië culturele hoofdstad.