[CL] Uitslag Borussia Dortmund - Ajax

Ajax heeft dinsdag onnodig verloren van Borussia Dortmund: 0-1. In Duitsland leek het Champions Leagueduel tussen de kampioenen van Duitsland en Nederland lang op een doelpuntloos gelijkspel af te stevenen. Drie minuten voor tijd scoorde Robert Lewandowski echter alsnog. Ajax-doelman Kenneth Vermeer had eerder al een penalty van Mats Hummels gestopt.

In een aantrekkelijk duel in het Signal Iduna Park waren de beide ploegen aan elkaar gewaagd. Zowel de thuisploeg als Ajax wilde naar voren voetballen en na twaalf minuten was de eerste grote kans voor de Amsterdammers. Een fout van Ilkay Gündogan werd door Ryan Babel afgestraft en bij Christian Eriksen bezorgd. De Deen had iets te veel tijd nodig en gaf Dortmund-goalie Roman Weidenfeller de kans om te redden.

Even later moest aan de andere kant Vermeer handelend optreden op een inzet van Mario Götze. Het was illustratief voor de wedstrijd, die snel heen en weer golfde. Een tweede grote kans voor Ajax kwam tien minuten voor rust. Weidenfeller redde nu op een inzet van de doorgebroken Derk Boerrigter en ook Babel kreeg de bal niet in het door de goalie verlaten goal omdat zijn schot gekraakt werd.

Direct na rust meldde Ajax zich opnieuw voor de Dortmundse goal met als hoogtepunt een dropkick van Siem de Jong die goed geblokkeerd werd. Daarna nam de thuisploeg langzaam het commando over. Al in de 49e minuut zette Lewandowski met een kapbeweging twee Ajax-verdedigers op het verkeerde been, maar schoot vervolgens huizenhoog over.

In de fase die volgde liet Vermeer zich steeds van zijn beste kant zien. De doelman van Ajax bracht enkele keren redding, maar was in de 65e minuut van grote waarde toen Borussia heel makkelijk een strafschop mee kreeg. De sluitpost van Ajax pakte een door Hummels erbarmelijk slecht ingeschoten strafschop en hield zijn ploeg in de race.

Drie minuten voor tijd was de concentratie bij de verdediging van Ajax toch even weg. Lewandoski kreeg de ruimte om aan te nemen en uit te halen en schoot de bal hard tegen de touwen. In de slotfase probeerde Ajax het nog wel, maar de thuisploeg gaf de zege niet meer uit handen.