Iran levert felle kritiek op IAEA

'Terroristen en saboteurs' zijn mogelijk geïnfiltreerd bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap in een poging het atoomprogramma van Iran te doen ontsporen. Dat heeft de chef van het Iraanse atoomprogramma Fereydoun Abbasi maandag gezegd op een conferentie van het IAEA in Wenen. Het is een keiharde aanval op de integriteit van het IAEA en het onderzoek dat de VN-organisatie wil doen naar aantijgingen dat Teheran een kernwapen nastreeft.

"Terroristen en saboteurs zijn mogelijk geïnfiltreerd en nemen mogelijk in het geheim beslissingen", aldus Abassi. IAEA-inspecteurs bezochten kortgeleden een nucleaire fabriek, kort nadat de elektriciteitsleidingen naar de fabriek waren opgeblazen. Volgens Abassi was dit geen toeval. "Heeft het bezoek iets te maken met die explosie?", vroeg hij zich hardop af. Krachten die tegen Iran zijn worden volgens Abassi geholpen door het IAEA, zelfs als het agentschap 'oprecht en met absolute eerlijkheid' rapporteert, omdat de informatie die het IAEA verzamelt 'eenvoudig toegankelijk is voor saboteurs en terroristen'.

Abassi had niet alleen felle kritiek op het IAEA, maar ook op de Verenigde Staten. Hij laat daarmee zien dat Iran vastbesloten is door te gaan met het atoomprogramma, ondanks grote internationale druk. De uitspraken van Abassi zijn voer voor Israëlische leiders die al lange tijd zeggen dat diplomatieke pogingen en economische sancties vooralsnog niet tot resultaat hebben geleid. Zij menen dat militair ingrijpen de enige mogelijkheid is om het Iraanse atoomprogramma tot staan te brengen.

De afgelopen week heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de Amerikaanse president Barack Obama en andere wereldleiders opgeroepen duidelijk te maken wanneer Iran te maken kan krijgen met een militaire aanval. Obama heeft echter geweigerd hier op in te gaan en zei slechts dat alle opties nog steeds op tafel liggen.

Iran heeft al gewaarschuwd dat het verwoestend terugslaat als Israël een aanval uitvoert. Maandag zei Abassi bovendien dat een Israëlische aanval er niet voor zal zorgen dat het atoomprogramma vertraging oploopt. Deskundigen hebben 'manieren bedacht waardoor de nucleaire faciliteiten intact blijven als ze worden aangevallen', aldus Abassi, die verder niet wilde uitweiden. Abassi ontkent dat Iran een kernwapen wil produceren en heeft maandag opnieuw gezegd dat Iran slechts vreedzame bedoelingen heeft, zoals het opwekken van energie en het produceren van medische isotopen. "De Islamitische Republiek Iran is altijd tegen de productie en het gebruik van massavernietigingswapens geweest en zal dit altijd veroordelen", zei hij.