Nieuw boek van Salman Rushdie

Op 18 september komt er een nieuw boek van Salman Rushdie's hand. Het boek heet Joseph Anton en is in de derde persoon geschreven. Deze Joseph Anton representeert de auteur zelf; het boek gaat over de jaren dat hij moest onderduiken vanwege een Fatwa.

Voor degenen die niet kunnen wachten: het populaire actualiteiten- en opinieblad The New Yorker heeft een deel uit het boek over de Fatwa-periode gepubliceerd op haar website.

Eerder vandaag berichtte FOK! dat een Iraanse stichting de beloning voor het doden van de Britse schrijver heeft verhoogd van 2,8 miljoen naar 3,3 miljoen dollar. Deze zogenoemde Fatwa is in 1989 over Rushdie afgekondigd omdat hij in zijn boek The Satanic Verses de profeet Mohammed zou hebben beledigd.

Het verhogen van de beloning voor het doden van Rushdie komt de schrijver publicitair gezien mooi uit. Als hij vanwege deze verhoging op mag komen draven bij allerhande nieuwsbulletins van Amerikaanse en Engelse televisiezenders, kan hij direct zijn nieuwe boek onder de aandacht brengen.

Wellicht heeft de Iraanse stichting lucht gekregen van het aankomende boek en proberen ze hem daarom duidelijk te maken dat de Fatwa nog niet tot het verleden behoort. Tot dusver lijkt dit Rushdie echter niet te schaden.