Duitse ambassade in Sudan bestormd

Honderden demonstranten hebben vrijdag de ambassade van Duitsland in de Sudanese hoofdstad Khartoem bestormd en gedeeltelijk in brand gestoken. Medewerkers zijn ongedeerd gebleven en in veiligheid gebracht. Dat heeft de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle vrijdag in Berlijn meegedeeld.

Westerwelle veroordeelde de aanval en eiste van de Sudanese regering en de Sudanese autoriteiten 'het onmiddellijke herstel van de integriteit en volledige veiligheid van het ambassadeterrein'. Hij zei dat de Sudanese ambassadeur al in de ochtend op het ministerie in Berlijn was ontboden en op de plicht van zijn regering was gewezen om diplomatieke vertegenwoordigingen te beschermen. Westerwelle zei verder dat de diplomaten in veiligheid waren en dat er een crisisstaf is gevormd die met de ambassade in contact staat.

Net als in andere steden in islamitische landen ageerden de demonstranten in Khartoem tegen een in de Verenigde Staten geproduceerde anti-islamitische film waarin de profeet Mohammed als een kindermisbruiker, rokkenjager en homoseksueel wordt neergezet. "Ik begrijp de woede in de islamitische wereld over deze anti-islamitische haatfilm. Maar het is geen rechtvaardiging voor geweld, het is geen rechtvaardiging voor de bestorming van ambassades, het is geen rechtvaardiging voor het in gevaar brengen van lijf en leven, voor het doden van mensen", aldus de Duitse minister van buitenlandse zaken.