Consulaat VS in Amsterdam dicht om betoging moslims

Het Amerikaanse consulaat in Amsterdam is vrijdag uit voorzorg eerder gesloten wegens een demonstratie van moslims. Dat laat het consulaat aan het Museumplein weten. De moslims betogen tegen de omstreden anti-islamfilm waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt.

Zondagmiddag staat een tweede protest gepland. Het consulaat verwacht dat de demonstraties vreedzaam verlopen, maar raadt Amerikanen 'gezien de recente protesten in Egypte en Libië' aan het consulaat en het Museumplein tijdens de demonstraties te mijden. Volgens het consulaat is de politie op de hoogte van de demonstraties, maar is het niet bekend hoeveel betogers er worden verwacht.

De film Innocence of Muslims heeft de afgelopen dagen in meerdere landen tot protesten van moslims geleid. In de Libische stad Benghazi kwamen daarbij vier Amerikaanse diplomaten om het leven, onder wie de ambassadeur. Een van hen werkte op de ambassade in Den Haag en zat tijdelijk in Libië.

De film is het werk van een in Californië wonende koptische christen met een schimmige reputatie. De profeet Mohammed wordt in de film neergezet als een gestoorde oplichter en rokkenjager.