Ontslag om grove scheldpartij teruggedraaid

Groothandel Sligro had een medewerker die zijn teamleidster een 'fucking hoer' noemde niet op staande voet mogen ontslaan. De maatregel moet worden teruggedraaid en zijn loon doorbetaald. Sligro moet de oud-werknemer een kleine twintigduizend euro betalen, waarvan duizend euro schadevergoeding. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam onlangs bepaald in een bodemprocedure.

De rechter oordeelde dat een maatregel wel op zijn plaats was, maar dat ontslag op staande voet een te zware straf was. De werknemer had voor het incident met een aantal collega's een petitie aan de directie aangeboden waarin ze aandacht vroegen voor de vijandige houding van de teamleidster jegens het personeel en de 'onwerkbare' situatie die hierdoor was ontstaan.

De directie werd in de petitie opgeroepen er zorg voor te dragen dat de werksfeer zou verbeteren. De rechter woog mee dat nergens uit blijkt dat de directie iets met de petitie heeft gedaan.

De werknemer, die al ruim tien jaar bij de groothandel werkte, schold zijn teamchef uit nadat zij hem had gezegd dat hij moest werken en niet kletsen. De rechter oordeelde dat de teamleidster wel een stootje moet kunnen hebben. Het ontslag op staande voet dat Sligro de man in mei vorig jaar aanzegde, ging dan ook te ver. Ook het feit dat de werknemer zich niet eerder onheus heeft uitgelaten tegen zijn chef maakt het ontslag disproportioneel, aldus de rechter.