Rijexamen in 2013 goedkoper

Rijexamen doen wordt per 1 januari 2013 goedkoper. Dat bevestigde een woordvoerder van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) vrijdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Een verandering in de status van het CBR is debet aan de prijsverlaging. "We zijn nu nog een privaat instituut, maar we worden een publiek instituut. Daardoor hoeven we geen btw meer af te dragen", aldus de woordvoerder. "Anderzijds moeten we de kostprijs gaan rekenen. Theorie-examens zijn nu eigenlijk te duur, praktijkexamens te goedkoop. Ook dat wordt rechtgetrokken."

In oktober 2012 wordt voor drie maanden tijd eerst nog de btw verhoogd van 19 naar 21 procent. De prijzen van een gewoon theorie- en praktijkexamen liggen nu op respectievelijk 34 euro en 94,75 euro. De minister stelt volgende maand de tarieven voor 2013 vast.

Het CBR denkt niet dat mensen hun examens gaan uitstellen vanuit financiële overwegingen. "Het gaat maar om een paar euro, daar verwachten wij geen effect van te zien", aldus de woordvoerder.