Waxinelichthoudergooier staat nog achter daad

Erwin L., die is veroordeeld voor het gooien van een waxinelichthouder naar de Gouden Koets op Prinsjesdag twee jaar geleden, staat nog steeds achter zijn daad. Maar L., die beweerde dat koningin Beatrix onrechtmatig op de troon zit, is wel een fan van het Koningshuis, zo heeft hij gezegd tegen Omroep West.

Zijn daad van destijds noemt L. succesvol, gezien de media-aandacht ervoor. Met zijn actie wilde L. aandacht voor de manier waarop hij door justitie was behandeld na de 'verdachte' dood van zijn moeder. Ook wilde L. dat een rechter zijn bewering dat koningin Beatrix onrechtmatig op de troon zit zou toetsen. De man wist dat hij door zijn actie in de gevangenis terecht zou komen. "Ik wilde een proces uitlokken."

De waxinelichthoudergooier vindt wel dat hij te lang heeft moeten boeten. "Ik heb wel schandalig lang vastgezeten. Het Openbaar Ministerie heeft twee valse aanklachten en valse rapporten over mijn ontoerekeningsvatbaarheid naar buiten gebracht. Dat is onterecht. Ik ben zeker niet ontoerekeningsvatbaar, want ik kan de consequenties van mijn eigen daden overzien."

L. droeg tijdens het interview met Omroep West een oranje T-shirt. "Iedereen denkt dat ik anti-Oranje ben, maar dat is niet zo. Ik ben eerder een Oranjefan, een fan van het Koningshuis. Maar ik ben niet voor erfopvolging, want dat is bijna een dictatuur."

Dat L. een waxinelichthouder als 'wapen' koos, lag volgens hem in het feit dat het een onopvallend voorwerp is. "En de zwaarte was in mijn voordeel." L. geeft toe dat een sinaasappel of een tomaat 'in principe' beter was geweest.

L., die sinds het incident vastzat totdat hij in juli vrijkwam, komt dinsdag niet naar Prinsjesdag. Dan zit hij in Amsterdam en bereidt hij naar eigen zeggen met zijn advocaat zijn zaak voor. Woensdag begint het hoger beroep in de zaak dat L. heeft aangespannen tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag.

De rechtbank oordeelde vorig jaar september dat L. naar een psychiatrisch ziekenhuis moet. De rechters verklaarden hem volkomen ontoerekeningsvatbaar en legden de man daarom, overeenkomstig de eis van het Openbaar Ministerie, geen straf op.