Werkgever en werknemer blij met verkiezingsuitslag

Zowel werknemers- als werkgeversorganisaties lijken in hun nopjes met de verkiezingsuitslag. Volgens de FNV vormt de verkiezingsuitslag de basis voor een nieuwe sociale agenda. VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland vinden dat de uitslag goed is voor ondernemers.

FNV-voorzitter Ton Heerts zegt donderdag dat 'het duidelijk is dat veel kiezers het signaal afgeven dat het socialer en solidair moet'. "De kiezer heeft gekozen voor een andere koers."

De VVD, het CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben samen geen meerderheid meer in de Tweede Kamer. De FNV stelt te verwachten dat de plannen in het Lenteakkoord van de Kunduz-coalitie naar de prullenbak gaan.

Bezuinigingen over een langere periode zijn nodig, maar op de komende begroting voor volgend jaar staan veel oneerlijke maatregelen, stelt de FNV. De vakbond wil 'slimme investeringen in mensen, banen en eerlijk delen'. "De forenzentaks, uitkleding van het ontslagbescherming en de torenhoge eigen bijdrage in de zorg zijn allemaal maatregelen waar Nederland niet beter en niet socialer van wordt", zegt Heerts.

Ondertussen vinden VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland dat Nederland heeft gekozen voor 'het midden'. "Voor het eerst in lange tijd is het populisme op de terugweg." Volgens de ondernemingsorganisaties is de uitslag daarmee ook een keuze voor een pro-Europees beleid.

Ook constateren VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland dat een stabiele coalitie mogelijk is. "Dat is goed voor Nederlandse ondernemers en voor onze internationale positie, waar onze economie zo sterk van afhankelijk is."

Vakcentrale CNV hamerde er woensdagnacht al op dat er snel een middenkabinet moet komen dat de arbeidsmarkt gaat hervormen. Volgens CNV-voorzitter Jaap Smit is door de monsterzege van zowel VVD als PvdA een uitgesproken links of rechts kabinet geen optie. "Er zal geregeerd moeten worden door het midden."