N-Korea: voedselhulp Z-Korea is een belediging

Noord-Korea heeft donderdag felle kritiek geleverd op het aanbod van Zuid-Korea om voedselhulp te verlenen aan de slachtoffers van de zware overstromingen in Noord-Korea. Volgens het noorden vormen het soort hulpgoederen en de hoeveelheid die de zuiderburen aanbieden een belediging. Dat meldden Noord-Koreaanse staatsmedia.

Seoul stelde dinsdag voor om tienduizend ton meel, 3 miljoen pakjes noedels en medicijnen te sturen. Noord-Korea heeft dit aanbod afgewezen, een besluit dat volgens Seoul 'diep te betreuren' is. Het Noord-Koreaanse Rode Kruis noemde het aanbod een 'te verwaarlozen hoeveelheid goederen'. Zuid-Korea 'heeft ons diep beledigd', aldus een woordvoerder van het Centrale Comité van het Noord-Koreaanse Rode Kruis. "Dit bewijst maar weer eens duidelijk dat het voorstel van de Zuid-Koreaanse marionettenclub om hulp te sturen niets anders is dan een gebaar met als doel dankbaarheid te verwerven en onder publieke druk zijn gezicht te redden."

Sinds juni zijn bij overstromingen meer dan honderdzeventig Noord-Koreanen om het leven gekomen. Grote stukken landbouwgrond zijn ondergelopen en duizenden huizen zijn verwoest. Een tyfoon die kortgeleden over het land raasde eiste nog eens 48 levens en 21 duizend mensen raakten ontheemd. Eerder dit jaar had Noord-Korea te kampen met een lange periode van droogte. De Verenigde Naties zeiden in juni dat twee derde van de 24 miljoen inwoners van Noord-Korea te maken heeft met een chronisch voedseltekort.


N-Korea: voedselhulp Z-Korea is een belediging (Foto: Novum)