Top GroenLinks vergadert over verkiezingsdreun

De top van GroenLinks vergadert donderdagochtend over de dramatische verkiezingsuitslag. Dat overleg, waarbij in ieder geval partijleider Jolande Sap en partijvoorzitter Heleen Weening aanwezig zijn, vindt plaats buiten de Tweede Kamer. GroenLinks behaalde woensdag drie zetels, een verlies van zeven.

"We moeten het hoofd koel houden, maar dat er iets moet gebeuren is wel duidelijk", zei het afzwaaiende Kamerlid Ineke van Gent donderdagochtend. Ze wilde niet speculeren op een eventueel vertrek van Sap of Weening, maar noemt 'zelfreflectie op z'n plaats'.

Volgens een woordvoerder van het partijbureau zal Weening Sap niet dwingen om op te stappen. "Het is aan Jolande zelf om daar over te beslissen."

Onduidelijk is of Sap donderdag nog naar Den Haag komt. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet ontvangt later op de dag alle fractievoorzitters. Of Sap daarbij is is onbekend.

De nummer drie van GroenLinks, Liesbeth van Tongeren, praat donderdagochtend met de fractiemedewerkers. Bram van Ojik, nummer twee op de lijst, is niet in het Kamergebouw.