Twijfels over identiteit maker Mohammed-film

Er zijn woensdag twijfels gerezen over de identiteit en nationaliteit van de man die heeft gezegd de schrijver, producent en regisseur van een film te zijn die de profeet Mohammed belachelijk maakt.

De twee uur durende film Innocence of Muslims van Sam Bacile ontlokte woedende reacties van moslims in onder meer Libië en Tunesië. In Libië werd dinsdag het Amerikaanse consulaat bestormd en kwam ambassadeur Chris Stevens om het leven. De VS onderzoeken of de oorzaak daadwerkelijk de film was of dat het om een terreuraanslag ging.

Bacile zei eerder per telefoon tegen persbureau AP dat hij een Israëlische jood is. Hij zei niet op dergelijke woedende reacties te hebben gerekend, maar gaf wel toe dat zijn film is bedoeld om te provoceren. Bacile, die sinds dinsdag zou zijn ondergedoken, noemde de islam een gezwel en zei te geloven dat hij met zijn film Israël helpt. Israël heeft zich inmiddels gedistantieerd van de film.

Een christelijke activist die naar eigen betrokken was bij de film zei woensdag dat Bacile een pseudoniem is en dat de man niet joods of Israëlisch is. De Israëlische autoriteiten hebben bevestigd dat er geen Israëlisch staatsburger met die naam is.