Duitsland mag meedoen aan het ESM

Duitsland mag, zij het onder voorwaarden, deelnemen aan het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM), het permanente vangnet voor zwakke eurolanden. Het Constitutionele Hof in Duitsland heeft dat woensdag bepaald.

De rechters hebben bepaald dat de aansprakelijkheid van Duitsland niet boven de afgesproken 190 miljard euro mag komen zonder voorafgaande instemming van de Bondsdag. Ook moet voorkomen worden dat het parlement als gevolg van de zwijgplicht die geldt voor ESM-ambtenaren, onvolledig wordt geïnformeerd.

Het hof, dat wetten en besluiten toetst aan de Duitse grondwet, heeft zich over de zaak gebogen na klachten van duizenden Duitsers die bang zijn dat hun land te veel van zijn soevereiniteit prijsgeeft. De rechtszaak was het laatste grote obstakel dat de inwerkingtreding van het ESM, dat eigenlijk al in juli had moeten beginnen, nog in de weg stond.

In de financiële wereld is weken met spanning naar het vonnis uitgekeken. Na de bekendmaking van het vonnis, dat overigens niet als een grote verrassing kwam, veerden in heel Europa de beurzen licht op.

Hof: voorwaarden aan Duitse deelname ESM
Hof: voorwaarden aan Duitse deelname ESM (Foto: ANP)