'Jongeren willen Rutte'

Jongeren zien het liefst VVD-leider Mark Rutte als premier. Dat blijkt uit een onderzoek van EénVandaag en Coolpolitics. Van de 2500 ondervraagden tussen de 12 en de 24 jaar wil 26 procent dat Rutte opnieuw in het Torentje terechtkomt. De PvdA is daarentegen de populairste partij. Zestien procent zou op de sociaaldemocraten stemmen.

De VVD op steun van vijftien procent van de ondervraagden kunnen rekenen. De SP en D66 krijgen veertien procent van de stemmen.

Van de ondervraagden ziet 23 procent het liefst PvdA-leider Diederik Samsom als premier. D66-leider Alexander Pechtold is volgens vijftien procent van de ondervraagden de ideale premier.

Samsom wordt als meest betrouwbare lijsttrekker gezien. Achttien procent vindt hem het meest betrouwbaar. Rutte en Pechtold worden door zeventien procent van de jongeren als meest betrouwbaar gezien.

Ruim de helft van de ondervraagden vindt PVV-leider Geert Wilders het minst betrouwbaar. Rutte wordt door veertien procent van de ondervraagden genoemd als minst betrouwbaar, SP-leider Emile Roemer door elf procent.

Van de 2500 ondervraagden zijn er zeventienhonderd ouder dan 18. Van hen vult 77 procent de Stemwijzer of het Kieskompas in. Bijna een kwart geeft aan de uitslag ook daadwerkelijk een rol te laten spelen bij het bepalen van hun stemkeuze. Daarnaast volgt 65 procent van de jongeren vanaf 18 jaar lijsttrekkersdebatten en ander politiek nieuws.

Dertig procent van alle ondervraagden vindt dat er een aparte politieke partij voor jongeren nodig is. Een op de zes jongeren zou zijn of haar stem zeker aan zo'n partij geven.


Rutte populairst onder jongeren (Foto: Novum)