FNV wil 'Kunduz-maatregelen' van tafel

De FNV gaat actievoeren als het demissionaire kabinet niet direct een streep zet door vier maatregelen uit het begrotingsakkoord. Dat schrijft voorzitter van de vakcentrale Ton Heerts maandag in een brief aan premier Mark Rutte (VVD). Heerts heeft werkgeversorganisatie VNO-NCW om steun gevraagd bij zijn campagne.

Heerts is tegen de versnelde verhoging van de pensioenleeftijd, de hervorming van het ontslagrecht, het belasten van de reiskostenvergoeding en de nullijn voor rijksambtenaren. Als het kabinet niet voor 17 september een streep zet door die maatregelen, gaat de FNV oproepen tot 'collectieve acties', staat in de brief te lezen.

In plaats van bovenstaande bezuinigingen wil de FNV onder meer de vermogens- en vennootschapsbelasting verhogen en een energiebelasting invoeren. Ook moet de hypotheekrenteaftrek verder worden aangepast.

De woordvoerder erkent dat de brief waarschijnlijk te laat komt om voor Prinsjesdag, volgende week dinsdag, nog wijzigingen in de kabinetsbegroting af te dwingen. De brief moet daarom vooral worden beschouwd als een voorschot op de komende coalitieonderhandelingen.

Heerts vraagt in een tweede brief, aan VNO-NCW, de werkgevers om steun voor het voorstel om een streep te zetten door het Kunduz-akkoord. De FNV-voorzitter zegt in de brief onbekend te zijn met het standpunt van de werkgevers daarover. Kort na de totstandkoming van het Kunduz-akkoord liet werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes echter weten dat in grote lijnen te steunen.

Bovendien voelt VNO-NCW er op dit moment überhaupt weinig voor om in overleg te treden met de FNV. "Laten ze eerst de zaken intern maar eens op orde krijgen", zegt een woordvoerder. Het lijkt daarnaast onwaarschijnlijk dat de werkgevers enthousiast zullen worden over de belastingverhogingen die de FNV voorstelt.

SP-lijsttrekker Emile Roemer heeft Heerts laten weten de FNV-eisen aan het demissionaire kabinet te steunen.