Lijsttrekkers blijken ook kindervrienden

Wie heeft de meeste volgers op Twitter? Lady Gaga, weet PvdA-leider Diederik Samsom. Wat is een BFF? Best friend forever, antwoordt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma direct. Mag ik u een knuffel geven? Natuurlijk, zegt een stralende PVV-voorman Geert Wilders. De lijsttrekkers konden zich zaterdag van een hele andere kant laten zien tijdens het debat van het Jeugdjournaal.

SP-lijsttrekker Emile Roemer hield een spreekbeurt over verjaardagsfeestjes. "Er zijn kinderen van wie de ouders zo arm zijn dat ze geen feestje kunnen geven." Buma waarschuwde voor de gevaren van drugs en Wilders scoorde bij de aanwezige kinderen door erop te wijzen dat de PVV zich ook ontfermt over dieren.

Bij de vraag of rijke mensen extra belasting moeten betalen haalde VVD-leider Mark Rutte Wesley Sneijder aan. "Dat is een uniek talent, die mag best wat extra verdienen", vindt Rutte. Volgens Samsom mag er juist niet aan mensen die in de bijstand zitten gevraagd worden om nog meer in te leveren.

De opmerkingen van de lijsttrekkers bleken niet aan dovemansoren gericht. "Ik ben van mening veranderd", zei een van de kinderen. Hij had de argumenten aangehoord en vond bij nader inzien toch dat extra rijken meer belasting moeten betalen. Een andere jongen had zijn mening juist omgekeerd bijgesteld.

Bij de opdrachten die de lijsttrekkers voor de kiezen kregen wist Roemer het snelste een ballon op te blazen. Hij legde het echter af bij de muziekvragen. Samsom herkende de openingdeun van Spangas en Buma kon 'Ik neem je mee' van Gers Pardoel meezingen. Zondag wordt bekend wie volgens de kinderen de winnaar van het debat was. Buma was in ieder geval al de winnaar van de quizronde.


Lijsttrekkers blijken ook kindervrienden (Foto: Novum)