'Pensioenfondsen hebben zat reserves'

Volgens SP-Kamerlid Farshad Bashir worden Nederlanders veel te bang gemaakt met verhalen over tekorten bij pensioenfondsen. Die hebben volgens hem nog enorme reserves. Deze houding werd tijdens het Young Professionaldebat in de Oude Zaal van de Tweede Kamer door andere partijen met hoon ontvangen.

"Ik krijg plaatsvervangende schaamte als ik de fata morgana's hoor die de SP schetst", zei CDA-Kamerlid Sander de Rouwe. "De SP staat met de rug naar de toekomst", zei Corrine van Ellemeet, kandidaat-Kamerlid van Groenlinks in het mede door Novum Nieuws georganiseerde debat tussen jonge politici.

Volgens Bashir moet de rekenrente omhoog. Hij vindt het absurd dat er met zulke lage rentes wordt gerekend. Volgens hem is er helemaal geen probleem bij de pensioenfondsen, omdat die nog meer dan voldoende reserves hebben.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees vindt het verhogen van de rekenrente een zeer slecht plan. De SP kijkt weg bij het probleem. Volgens hem zorgt uitgaan van een jaarlijks rendement van vier tot zes procent, zoals de SP wil, voor woekerpolissen.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam vindt dat de SP onverantwoord omgaat met de pensioenpotten, maar meent ook dat de huidige rekenrente niet reëel is. Die moet je aanpakken en realistischer maken.