Studenten boos over camera's tegen spieken

Studenten zijn woedend over plannen van de Erasmus Universiteit om met camerabewaking spieken tegen te gaan. "Het geeft mij een Big Brother-gevoel", zegt voorzitter Kai Heijneman van de Landelijkse Studenten Vakbond dinsdag in De Telegraaf.

Het is volgens de studentenbond voor het eerst dat in Nederland camera's worden ingezet tegen frauderende studenten. Heijneman vraagt zich af of studenten niet worden geschonden in hun privacy als er camerabeelden worden gemaakt.

De universiteit wil twee camera's ophangen in een van de grote zalen waar veel tentamens worden afgenomen. In de zaal passen 1050 studenten. De camera's zouden vooral worden opgehangen vanwege de preventieve werking die ervan uitgaat. Bij 'ongebruikelijke' tentamenresultaten kunnen de beelden worden teruggekeken, zegt een woordvoerder in de krant.

De plaatsing van de camera's zou voldoen aan de wet bescherming persoonsgegevens. De woordvoerder wijst erop dat de Universiteitsraad, waarin ook studenten zijn vertegenwoordigd, heeft ingestemd. Heijneman is niet gerustgesteld. "Wat gebeurt er bijvoorbeeld als studenten na een tentamen nog even staan te praten over privézaken? Wordt dat ook teruggekeken?"