FOK!users spraken met D66

Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid en campagneleider voor D66, is maandag 3 september te gast geweest op het FOK!forum. Tussen 18.30 en 19.30 uur heeft hij vele vragen van FOK!users over de standpunten van D66 beantwoord.

D66 richt zich deze verkiezingscampagne sterk op haar progressieve aard. "Dit land staat al veel te lang stil. Taboes worden uitgeruild tegen taboes. Breekpunten worden opgeworpen en patstellingen betrokken. Olifanten staan verveeld in de hoek van de kamer en worden stug genegeerd. Politici verwijten elkaar obstructie en spelbederf. En ondertussen kun je alleen maar wachten. Wachten op een baan, wachten op een huis, wachten op de dokter, of nog erger, op een nieuwe heup. Stop met wachten. D66 wil VOORUIT."

Klinkt mooi, maar wat betekent dat voor de kiezer? Wat doet D66 om de criminaliteit terug te dringen? Hoe pakt D66 de wachtlijsten in de zorg aan? Hoe wordt het Nederlandse onderwijs weer het beste van Europa? FOK!kers voelden Kees Verhoeven stevig aan de tand over een breed scala aan onderwerpen. Kees Verhoeven nam de moeite om de visie van D66 over deze onderwepren uit de doeken te doen, en nam bovendien de ideeën van de FOK!users ter harte. "Het is hier geen slangenkuil maar een warm bad vol geinteresseerde mensen," aldus Verhoeven.

Hieronder een selectie van de meest boeiende vragen:

Reya: Wat is de strategie van D66 voor het aanpakken van kleine criminaliteit? Auto-inbraken, vandalisme, kleine berovingen, fietsendiefstallen etc. vormen voor veel mensen een 'dagelijkse' bron van onveiligheid, en er bestaat nogal eens de indruk dat de daders zo weer op straat staan, of er helemaal mee wegkomen. Wat hiertegen te doen?

Wij willen de pakkans vergroten en inzetten op preventie (blauw op straat). We zijn niet voor hogere straffen en zwarte lijsten. mensen die een overtreding maken moet je zodanig straffen dat ze het daarna niet meer doen.

robin007bond: Strookt de verplichte orgaandonatie (tenzij anders wordt aangegeven) niet in met het liberalistische gedachtegoed achter de partij? Het idee dat een lichaam na 18 jaar automatisch ter beschikking is gesteld aan de overheid vind ik daar niet in passen.

Terechte vraag. We vragen een actieve keuze. Iedereen mag altijd nee zeggen. Maar nu sterven 150 mensen per jaar omdat mensen een formulier niet invullen. Maar ik geef toe: het is een moeilijk dilemma daarom hebben we de wet heel voorzichtig en zorgvuldig geformuleerd. De keuzevrijheid moet altijd overeind blijven.

Jellereppe: In de verkiezingsprogramma van D66 staat dat 'het niveau van het Nederlandse onderwijs internationaal gezien zakt en dat kinderen, jongeren én volwassenen te weinig worden uitgedaagd'. Uit het verkiezingsprogramma wordt alleen niet duidelijk hoe D66 het kwaliteit van het Nederlandse onderwijs wil verbeteren zodat we er internationaal beter voor gaan staan en hoe ze (top)leerlingen in het Nederlandse onderwijs willen gaan uitdagen om het maximale uit zichzelf te halen. Mijn vraag is hoe ze dit willen bewerkstelligen en hoe we het voor ons moeten zien?

Allereerst door meer leraren/docenten per leerling/student. Bovendien willen we investeren in internationale samenwerking, zodat Nederland een topopleiding heeft op gebied A en een ander land op vlak B. Nu doet iedereen alles en krijg je een vlak niveau dat niet onderscheidend is.

Rop45: Waarom is D66 voor een Europese politieke unie? We moeten toch zelf onze regels maken in Nederland (baas in eigen huis)?

Een politieke unie is politieke samenwerking. mensen kunnen de europese leiders kiezen en wegsturen. En landen kunnen afspraken maken met europa wat ze wel en niet zelf blijven doen. D66 wil dat Nederland de baas blijft over het eigen wietbeleid, winkeltijden en zorgbudget!

Motorbloempje: Als u drie woorden mocht kiezen om te omschrijven waarom men op D66 moet stemmen, welke 3 woorden zouden dat zijn?

Vrijheid, verantwoordelijkheid, daadkracht!

Het hele gesprek met Kees Verhoeven lees je hier terug: http://forum.fok.nl/topic/1865548.