Graanschuur VS veert op bij regen

De regenbuien die de orkaan Isaac de afgelopen dagen meebracht hebben in enkele belangrijke akkerbouwstaten in de Verenigde Staten enige verlichting gebracht. Het Midwesten van de VS kampt met de ergste droogte in decennia, met alle gevolgen voor de graanoogsten van dien.

Op de jongste kaart van de Amerikaanse Droogtemonitor is nog weinig verschil waarneembaar en gaat ongeveer een even groot deel van het Midwesten, waar vooral veel maïs, soja en tarwe wordt verbouwd, schuil onder de dieprode kleur die bij de ernstigste droogtecategorie hoort als een week eerder. Toch is er in de staten Iowa, Illinois en Kansas enige verbetering waarneembaar.

Nu Isaac in kracht is afgenomen tot een tropische storm wordt verwacht dat het dorstige Midwesten de komende dagen nog meer regen krijgt. Akkerbouwers vrezen echter dat deze gepaard gaat met krachtige winden, die de door droogte verslapte gewassen kunnen doen knikken.

Voor de maïsoogst komen de regens mogelijk te laat. De staat van meer dan vijftig procent van de geteelde maïs is door het ministerie van landbouw aangemerkt als slecht tot zeer slecht. Bij de teelt van sojabonen geldt dat oordeel voor bijna veertig procent.