Buma ziet CDA 21 zetels halen

CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma ziet zijn partij bij de verkiezingen op 12 september 21 zetels halen. Dat bleek donderdag tijdens een bezoek van Buma aan De Twentsche Courant Tubantia in Enschede, waar Buma een voorspelling moest doen van de uitslag.

De VVD wordt volgens Buma de grootste met 33 zetels, gevolgd door de PvdA met 24 zetels. De SP wordt volgens de CDA-leider de derde partij met 23 zetels. Buma verwacht dat de SP nog verder zal dalen, omdat de partij woensdag in paniek raakte om een peiling waaruit een daling van acht zetels bleek. "Ik ben immuun voor peilingen, zij nog niet. Daarom denk ik dat ze het niet gaan redden", zei Buma.

De christendemocraat wilde zich niet uitspreken over de partijen waarmee hij het liefst een coalitie zou vormen. "Daar ga ik niet aan meedoen, want dat is helemaal niet te zeggen. Eén ding weet je zeker: er komt na 12 september iets anders uit dan je had verwacht." Om dezelfde reden wilde Buma alleen onder protest een voorspelling van de uitslag doen. Het geven van een voorspelling is echter vaste prik bij Tubantia, dat in de aanloop naar de verkiezingen alle lijsttrekkers ontvangt.

Buma moet nog flink wat stemmen voor zich winnen, wil zijn prognose voor het CDA uitkomen. De partij staat in de peilingen rond de veertien zetels.