Leden Pussy Riot ontvluchten Rusland

Twee leden van de Russische punkband Pussy Riot zijn Rusland ontvlucht. Dat werd zondag bekendgemaakt op het Twitter-account van de band. De twee werden gezocht door de Russische politie.

Vijf leden van Pussy Riot brachten in februari een 'punkgebed ten gehore' in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk. In het punkgebed kwamen de woorden 'Moeder Maria, bevrijd ons van Poetin' voor. Met hun actie wilden ze er naar eigen zeggen tegen protesteren dat het hoofd van de kerk kiezers had opgeroepen bij de presidentsverkiezingen op Vladimir Poetin te stemmen.

De vrouwen droegen tijdens hun optreden in de kerk kleurrijke bivakmutsen. De Russische autoriteiten wisten drie vrouwen te identificeren. De drie werden opgepakt en op 17 augustus tot twee jaar strafkamp veroordeeld. Enkele dagen later zei de politie op zoek te zijn naar de andere twee Pussy Riot-leden.

Op Twitter zei Pussy Riot zondag dat de twee leden van de band Rusland zijn ontvlucht en 'bezig zijn buitenlandse feministen te ronselen voor nieuwe protestacties'.