SP wil belastingverdragen aanpakken

Belastingverdragen die het voor buitenlandse bedrijven gemakkelijk maken hun winst via Nederland door te sluizen naar landen die nauwelijks belasting heffen moeten worden aangepakt. "Met name Zuid-Europese landen hebben hieronder te lijden", zegt SP-Europarlementariër Dennis de Jong in een interview met nu.nl.

Nederland heeft met veel landen belastingverdragen gesloten. Hierdoor kunnen buitenlandse bedrijven via een brievenbusmaatschappij in Nederland onder een gunstiger belastingregime in een ander land vallen.

Jaarlijks gaan volgens De Jong biljoenen euro's door Nederland naar landen met gunstige belastingklimaten zoals Bermuda of het Britse eiland Guernsey. Die belastingvlucht zou een van de redenen zijn dat de Zuid-Europese landen nu moeilijk uit de financiële problemen raken.

De SP'er wijst erop dat van de twintig grootste beursgenoteerde bedrijven in Portugal er zeventien in Nederland zitten. Dat Zuid-Europese landen Nederland niet de les lezen over haar aandeel in de crisis, zou komen doordat de Zuid-Europese regeringsleiders vaak zelf aandelen hebben in deze grote bedrijven. Daarmee hebben ze persoonlijk baat bij de belastingontwijking.

Als de SP in een kabinet komt, wil de partij met andere landen heronderhandelen over de belastingverdragen die zijn gesloten. Nederland zou weinig inkomsten mislopen als het haar fiscale knooppunt afbouwt. De inkomsten uit die geldstromen zouden al zijn teruggelopen tot minder dan een miljard.

Als hier meer belasting over zou moeten worden betaald kunnen de inkomsten volgens De Jong zelfs oplopen tot vijftien miljard euro. "Bovendien hebben we heel weinig aan die bedrijven die hier alleen maar een postbus hebben. We willen bedrijven die hier komen om onze goed opgeleide mensen en degelijke infrastructuur."