USADA neemt Armstrong al zijn Tourzeges af

Lance Armstrong moet al zijn zeven eindzeges in de Tour de France inleveren. Dat heeft het Amerikaans antidopingagentschap USADA vrijdag bepaald. Bovendien mag de 40-jarige Texaan nooit meer een rol in het wielrennen vervullen. De uitspraak komt niet als een verrassing nadat Armstrong donderdagavond liet weten zijn juridische strijd te staken.

Het USADA acht bewezen dat Armstrong zich tijdens zijn carrière herhaaldelijk schuldig heeft gemaakt aan dopinggebruik. Oud-ploeggenoten hebben daarover belastende verklaringen afgelegd. Het is nog onduidelijk of er door een van de betrokken partijen beroep wordt aangetekend bij het internationaal sporttribunaal CAS.

Armstrong zou zich schuldig hebben gemaakt aan het gebruik van epo, testosteron, corticosteroïden en maskeringsmiddelen. Bovendien zou hij ploeggenoten van de toenmalige US Postal-ploeg hebben aangezet tot dopinggebruik. Ook na zijn comeback in 2009 is Armstrong in de fout gegaan, oordeelt het USADA. Wetenschappelijk onderzoek zou dat aantonen.

Zelf heeft Armstrong, die tussen 1999 en 2005 vijf keer de laatste gele trui mocht ophalen op de Champs-Élysées, altijd verklaard onschuldig te zijn. De beslissing om hem te vervolgen is volgens The Boss ingegeven door rancune. Hij besloot de dopingstrijd op te geven om zich eindelijk weer op andere zaken in het leven te kunnen richten.