Bel-niet-aansticker tegen verkopers aan de deur

Huishoudens die niet zitten te wachten op ongevraagde verkooppraatjes aan de deur, en wie zit dat wel?, kunnen dat voortaan kenbaar maken. De Consumentenbond is vrijdag gestart met de verspreiding van stickers met de tekst 'Nee, geen verkoop aan de deur'.

Via de Consumentengids worden een half miljoen exemplaren verspreid. Niet-leden kunnen de sticker online bestellen. De bond startte in juli een online petitie tegen ongewenste colportage. Daar hebben zich nu toe 5500 mensen bij aangesloten.

"Ongevraagde verkoop aan huis is een grote ergernis bij consumenten", schrijft de Consumentenbond. "Voor veel andere verkoopmethodes bestaat al een afmeldregister, zoals het bel-me-nietregister. Maar voor de meest indringende verkoopmethode, op de drempel van iemands eigen huis, bestaat zo'n afmeldregister nog niet."

De sticker moet ervoor zorgen dat zolang er geen bel-niet-aanregister is, consumenten toch kunnen laten blijken dat deur-tot-deurverkopers niet welkom zijn.

De colporteurs zijn in veel gevallen erg vasthoudend en nemen niet snel genoegen met 'nee' of 'geen interesse'. Met name ouderen zijn erg gevoelig voor de psychologische trucjes van deze lui. Gewoon de deur dichtsmijten helpt overigens óók.


Bel-niet-aansticker moet deurverkopers weren (Foto: Novum)