Initiatiefwet PvdA en SP tegen langstudeerboete

De PvdA en SP dienen een initiatiefwet in om de langstudeerboete van tafel te krijgen. Dat laten de twee fracties vrijdag weten.

De partijen komen met het voorstel daags na een debat in de Tweede Kamer over de boete. Hoewel een meerderheid van de maatregel af wil, lukte het de partijen donderdag niet om het eens te worden over een financiële dekking. Tijdens het debat kondigde Tanja Jadnanansing (PvdA) al aan dat zij zelf met een initiatiefwet zou komen. Haar initiatief wordt gesteund door Jasper van Dijk (SP).

Beide politici zijn het wel eens geworden over de financiering. Met hun initiatiefwet wordt de invoering van de boete per 1 september opgeschort tot 1 januari. Dat kost 62 miljoen euro, wat beide partijen betalen van een 'meevaller in de studiefinanciering'. Tijdens de formatie kan dan worden gezocht naar een structurele oplossing.

In het parlement ontstond vorige week een meerderheid die de boete wil schrappen, nadat CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma zich ertegen uitsprak. De boete houdt in dat studenten die meer dan een jaar studievertraging oplopen een boete van drieduizend euro moeten betalen.


Initiatiefwet PvdA en SP tegen langstudeerboete (Foto: Novum)