Meisje burgemeester in Palestina

Een vijftienjarig meisje is burgemeester van de Palestijnse stad Allar geworden. Het is de eerste keer dat de 9000 inwoners tellende stad een vrouwelijke burgemeester heeft.

De benoeming maakt deel uit van een project waarin de burgemeester en de raad voor twee maanden de macht uit handen geven aan een groep tieners. De jongeren nemen alle beslissingen zelf, met uitzondering van financiële kwesties. Wel worden ze geadviseerd door de eigenlijke politici.

Volgens de 15-jarige burgemeester, Bashaer Othman, was de bevolking van de stad in eerste instantie nogal kritisch vanwege de leeftijd van het nieuwe stadsbestuur, maar heeft die scepsis inmiddels plaatsgemaakt voor bewondering. "Ze zagen onze toewijding en hoe hard we werken en dat heeft ervoor gezorgd dat ze ons nu respecteren."

Othman hoopt met haar tijdelijke burgemeesterschap meer Palestijnse vrouwen te laten nadenken over een actieve rol in de politiek. Zelf ambieert ze een dergelijke baan ook, maar eerst wil ze nog haar school afronden en een universitaire studie voltooien.