Syrië waarschuwt Obama

De Syrische vicepremier Qadri Jamil heeft de Verenigde Staten gewaarschuwd tegen ieder militair ingrijpen in zijn land. Hij reageerde dinsdag in Moskou op uitlatingen van de Amerikaanse president Barack Obama.

De VS willen zich vooralsnog niet mengen in de burgeroorlog in Syrië, maar Obama zei maandag dat dit mogelijk verandert als het regime naar chemische of biologische wapens grijpt.

Jamil deed de uitlatingen van Obama als 'propagandistische dreigementen' die verband houden met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Maar hij zei ook dat ze aangeven dat het Westen op zoek is naar een excuus om in te grijpen.

Jamil noemde een dergelijk ingrijpen 'onmogelijk'. Degenen die dit desondanks overwegen, 'zijn er klaarblijkelijk op uit de crisis over de grenzen van Syrië uit te breiden', voegde hij eraan toe.

De Syrische bewindsman zei ook dat het aftreden van president Bashar Assad bespreekbaar is, maar alleen als de oppositie bereid is te onderhandelen over een vreedzame regeling. Het is juist de oppositie die een dialoog blokkeert door pas te willen praten als Assad opstapt, zei Jamil. "In het onderhandelingsproces kan van alles worden besproken en wij zijn bereid zelfs hierover te praten."