Extremistisch islamonderwijs betaald door Saudi-Arabië

Een tiental islamitische scholen in België wordt gefinancierd met geld uit Saudi-Arabië. Met het geld worden docenten betaald die er Arabisch geven en een extremistische vorm van islamitisch godsdienstonderwijs. Dat meldt Het Nieuwsblad.

De Belgische minister van Justitie, Annemie Turtelboom, ziet hierin een groot risico. "In bepaalde gevallen worden de scholen gesticht op uitdrukkelijke vraag van het regime en met fondsen uit Saudi-Arabië. Ze beantwoorden aan de wil van de Saudische autoriteiten om de officiële islam van het land, het wahabisme, te propageren. Die doctrine baseert zich op een strenge interpretatie van de islamitische godsdienst, zoals die beleden werd in de tijd van de profeet."

Geschat wordt dat slechts enkele tientallen leerlingen worden blootgesteld aan het radicale onderwijs. Volgens Turtelboom is het de bedoeling van de Arabische fondsen dat die leerlingen in de toekomst het extremistische gedachtegoed gaan uitdragen. Uiteraard zou dit een gevaar voor de staatsveiligheid vormen, maar het is nog niet bekend of er iets gedaan kan worden tegen deze vorm van buitenlandse inmenging.