Roemer onder vuur om EU-dreigement

De uitlatingen van SP-leider Emile Roemer over een Europese boete voor een begrotingstekort hebben tot kritische reacties geleid. PvdA-leider Diederik Samsom vindt de uitspraken van Roemer 'onverstandig', D66-lijsttrekker Alexander Pechtold spreekt van 'rabiate standpunten' en CDA-leider Sybrand van Haersma Buma vindt dat Roemer de 'rekening bij onze kinderen neerlegt'.

Roemer zei donderdag in Het Financieele Dagblad dat als Nederland een boete krijgt als het tekort in 2013 hoger dan drie procent is, hij deze niet gaat betalen. "Over my dead body", zei Roemer, die de boete 'belachelijk' noemt. De SP wil volgend jaar gebruiken om extra te investeren.

"Dreigen met veto's of stoppen van betalingen is onverstandig", zegt Samsom. "Als je wilt dat Nederland gebruik kan maken van de afwijkmogelijkheden die in het Europese groeipact zitten, is het smeden van bondgenootschappen veel effectiever."

De PvdA voelt ook niets voor het volgend jaar al terugbrengen van het begrotingstekort tot drie procent. Samsom wil de economische crisis 'structureel aanpakken' door onder meer samen te werken met sociaaldemocraten in Duitsland en Frankrijk. Volgens hem is het duidelijk dat de 'eenzijdige bezuinigingsagenda' niet werkt.

Pechtold vindt dat Roemer zich met zijn uitlatingen buitenspel heeft gezet. "Een kandidaat-regeringspartij met dit soort rabiate standpunten is niet serieus te nemen", vindt hij. "Wanneer horen we nu eens waar de Socialistische Partij vóór is?"

"Roemer geeft geld uit dat er niet is", vindt Van Haersma Buma. "Hij geeft de schuld aan Europa en legt de rekening neer bij onze kinderen." Volgens hem zijn bezuinigen, hervormen en investeren nodig voor banen en een sterke samenleving.

VVD-Kamerlid Mark Harbers vreest dat Nederland een tweede Griekenland wordt als de plannen van Roemer doorgang vinden. "SP wil schuld weer te hoog laten oplopen. Precies zo kwamen eurolanden en euro in de problemen", schrijft hij op Twitter.