'Dertig dagen oorlog na aanval op Iran'

Een Israëlische aanval op nucleaire faciliteiten in Iran kan een bloedige oorlog ontketenen die een maand kan duren en honderden Israëliërs het leven kan kosten. Dat heeft vertrekkend minister van burgerbescherming, Matan Vilnai, woensdag gezegd in een interview met dagblad Maariv.

Vilnai, een generaal in ruste die zijn post als minister verruilt voor de hoogste functie op de Israëlische ambassade in China, zag vijf jaar lang toe op de modernisering van de Israëlische defensiesystemen. "Het thuisfront is klaar zoals nooit tevoren", zei hij tegen Maariv.

De regering in Jeruzalem houdt er in het geval van een aanval op Iran rekening mee dat het dagelijks raketten zal regenen op Israëlische bevolkingscentra, waarbij vijfhonderd doden zullen vallen. "Het kan zijn dat er minder slachtoffers zijn, maar het kunnen er ook meer zijn. Dat is het scenario waar we ons met behulp van de beste deskundigen op voorbereiden", zei Vilnai. "Geschat wordt dat de oorlog op diverse fronten dertig dagen zal duren."

"Net zoals burgers in Japan moeten beseffen dat ze kunnen worden getroffen door een aardbeving, moeten burgers van Israël beseffen dat als ze hier wonen, ze voorbereid moeten zijn op raketten", vervolgde de minister. "Het is geen pretje voor het thuisfront, maar er moeten beslissingen worden genomen en we moeten paraat zijn."