Peiling: SP loopt uit op VVD in peiling EenVandaag

In de peiling van het tv-programma EenVandaag neemt de SP afstand van de VVD. De SP zou nu uitkomen op 39 zetels, 4 meer dan 3 weken geleden. De VVD zakt van 34 naar 31 zetels.

In de Tweede Kamer heeft de SP nu 15 zetels, de VVD is met 31 zetels de grootste partij.

Er zijn in de peiling verder weinig verschuivingen. De PvdA stijgt een zetel en komt uit op 17. Dat zijn er 13 minder dan nu in het parlement. PVV en CDA verliezen een zetel en staan respectievelijk op 16 en 13. Voor beide partijen betekent dat een verlies van 8 zetels in vergelijking met de laatste verkiezingsuitslag.

Bij De Stemming, die mede ontwikkeld is door onderzoeksbureau Intomart GfK, staat D66 op 13 (10 in de Kamer), GroenLinks op 5 (10), ChristenUnie 7 (5), de Partij voor de Dieren op 3 (2) en de SGP op 3 (2). Nieuwkomer 50PLUS staat onveranderd op 3 zetels.

De Stemming van EenVandaag is een peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Respondenten kunnen vijf stemmen geven aan een of meer partijen. De peiling is gebaseerd op een steekproef van steeds 12.500 respondenten uit het Intomart GfK onlinepanel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.

SP loopt uit op VVD in peiling EenVandaag
SP loopt uit op VVD in peiling EenVandaag (Foto: ANP)